SCANNING TIJDENS VOETBAL

SCANNING TIJDENS VOETBAL

haaland scanning voetbal rebounder rox

 

Veel topvoetballers, vooral middenvelders, scannen zich tijdens een wedstrijd suf. Het wekt de illusie dat ze ogen in hun achterhoofd hebben. "Voetballers gebruiken het om een beter overzicht te krijgen van spelmomenten in de wedstrijd en om dingen eerder te zien dan hun tegenstanders", zegt Jordet, die al honderden spelers bestudeerde.

Hoe meet je 'scanning'?

"Het is vrij simpel", zegt professor Geir Jordet. "En iedereen kan het thuis doen. Je moet wel naar één speler kijken en niet naar de bal. Je zult zien dat alle topspelers scannen." Vervolgens is het simpelweg tellen.

"Kijkt een speler weg van de bal, dan is dat één scan. Kijkt-ie opnieuw weg, dan is dat twee." Jordet en zijn onderzoekers kijken naar het aantal 'scans' van een speler in de tien seconden voordat hij de bal ontvangt. "Als een speler vijf keer scant in die tien seconden, heeft hij een scanfrequentie van 0.5."

Maar zo intensief als Haaland om zich heen kijkt, dat zag zelfs Jordet niet eerder bij 's werelds beste aanvallers.

"Het is een groot plezier hem te zien scannen. Hij gebruikt het om ruimte te vinden, om in goede scoringspositie te komen en om te kijken waar de bal zal eindigen in het strafschopgebied."

Kan je scannen leren, kan je kijken of een jeugdpeler al goed is in het scannen tijdens wedstrijden en trainingen.

Met de Rox RebounderGO en de App kan je het scannen verder ontwikkelen en meten. Met het programma INDICATOR in de gratis App kunnen amateur en prof spelers getraind en uitgedaagd worden.

Check de website van wholesport voor meer info of neem contact op met info@wholesport.nl